Σκοπός των πολυμερών σχεδίων Leonardo da Vinci "Μεταφορά Καινοτομίας" είναι η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στις συμμετέχουσες χώρες μέσω της μεταφοράς υπαρχουσών καινοτομιών σε νέα νομικά, συστημικά, τομεακά, γλωσσικά, κοινωνικοπολιτισμικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα μέσω της συνεργασίας με ευρωπαίους εταίρους. Τα σχέδια μεταφοράς καινοτομίας δημιουργούν συνέργειες μέσω της αξιοποίησης ήδη υπαρχουσών καινοτομιών ΕΕΚ.
Οι προτάσεις για μεταφορά καινοτομίας πρέπει να παρουσιάζουν σαφώς τη βάση της μεταφοράς και να καταδεικνύουν το απορρέον όφελος: καινοτομίες που αφορούν, για παράδειγμα, μαθήματα, εργαλεία, υλικά, μεθοδολογίες, επαγγελματικά πλαίσια ή πρότυπα, συστήματα πιστωτικών μονάδων, εμπειρίες ή πολιτικές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους τομείς και χώρες η καινοτομία που θα μεταφερθεί μπορεί να είναι για παράδειγμα πέντε ετών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ξεπεραστεί από άλλη – νεότερη – καινοτομία.
Οι εν λόγω υπάρχουσες καινοτομίες μπορεί να βασίζονται σε προηγούμενα σχέδια Leonardo da Vinci ή σε οποιαδήποτε άλλα εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή καινοτόμα σχέδια, και μπορούν να μεταφερθούν σε συστήματα και οργανισμούς επαγγελματικής κατάρτισης σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό ή τομεακό επίπεδο.
Η πρόταση για ένα σχέδιο μεταφοράς καινοτομίας πρέπει να επεξηγεί πώς εκπονήθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ανάλυση αναγκών των ομάδων/της ομάδας-στόχου.
- Προσδιορισμός των καινοτομιών που είναι κατ' αρχήν κατάλληλες και επιλογή αυτών που θα καλύψουν τις ανάγκες της ομάδας-στόχο με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
- Ανάλυση σκοπιμότητας όσον αφορά τη μεταφορά τους.
- Ενσωμάτωση των επιλεχθεισών καινοτομιών και προσαρμογή τους στο νομικό πλαίσιο, το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (δημόσιο, ιδιωτικό, τομεακό), στη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη γεωγραφία καθώς και στις ανάγκες της ομάδας-στόχου.
- Μεταφορά και πιλοτική εφαρμογή των καινοτομιών στο νέο περιβάλλον.
- Ενσωμάτωση ή και πιστοποίηση των μεταφερόμενων καινοτομιών σε ευρωπαϊκά, εθνικά, περιφερειακά, τοπικά ή τομεακά συστήματα και πρακτικές.
Ποιοι είναι οι γενικοί στόχοι;
- Υποστήριξη των ποιοτικών βελτιώσεων και καινοτομιών στα συστήματα, στα ιδρύματα και στις πρακτικές της επαγγελματικές εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Bελτίωση της επιχειρησιακής οργάνωσης των φορέων/οργανισμών/ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκές διακρατικές εταιρικές σχέσεις.
- Διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτομιών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ποιοι φορείς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση;
Όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της αγοράς εργασίας, όπως:
- Ιδρύματα ή οργανισμοί που παρέχουν δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στους τομείς που καλύπτονται από το τομεακό πρόγραμμα Leonardo da Vinci.
- Ενώσεις και αντιπροσωπίες όσων εμπλέκονται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
- Επιχειρήσεις, κοινωνικοί εταίροι και άλλοι εκπρόσωποι της επαγγελματικής ζωής και της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών επιμελητηρίων και άλλων εμπορικών οργανισμών.
- Ερευνητικά κέντρα και φορείς σχετικοί με τα θέματα της δια βίου μάθησης και σχετικά με το χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εθελοντικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Iδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν σε σχέδια Εταιρικών Σχέσεων αλλά τα αποτελέσματα δεν πρέπει να στοχεύουν άτομα, καθηγητές ή/και φοιτητές (ή προσωπικό) που μετέχουν σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε τριτοβάθμιο επίπεδο.
Διαδικασία υποβολής
Η διαδικασία υποβολής περαιώνεται μέσω της σύστασης μιας διεθνικής εταιρικής σχέσης με φορείς από τρεις τουλάχιστον χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Δια βίου Μάθηση, ένας εκ των οποίων αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο.
Ποια είναι η διάρκεια των σχεδίων;
Η μέγιστη διάρκεια των σχεδίων είναι δύο έτη.
Ποιό είναι το ύψος της χρηματοδότησης;
Η εγκριθείσα κοινοτική επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του σχεδίου μεταφοράς καινοτομίας και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 150.000 ευρώ κατ' έτος και συνολικά τις 300.000 ευρώ για σχέδια διάρκειας δύο ετών.
Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
- Δαπάνες διαβίωσης, σε πραγματικές ημερήσιες τιμές, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα ανώτατα ποσά που αποτυπώνονται στον Πίνακα 2, «Δαπάνες διαβίωσης για τα Σχέδια Μεταφοράς Καινοτομίας».
- Δαπάνες ταξιδιού έως 100% βάσει πραγματικού κόστους για εισιτήρια οικονομικής θέσης.
- Δαπάνες προσωπικού σε πραγματικές ημερήσιες τιμές αμοιβής βάσει κλίμακας μοναδιαίου κόστους και του ρόλου στην ομάδα έργου (π.χ. διευθυντής, ερευνητής/εκπαιδευτικός/εκπαιδευτής, τεχνικός, διοικητικός). Οι προτεινόμενες πραγματικές αμοιβές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα ανώτατα ποσά που παρατίθενται στον Πίνακα 3.
- Δαπάνες εξοπλισμού, οι οποίες ανέρχονται έως το 10% των επιλέξιμων άμεσων δαπανών.
- Δαπάνες υπεργολαβίας, οι οποίες ανέρχονται έως το 30% των επιλέξιμων άμεσων δαπανών.
- Έμμεσες δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται έως το 7% των επιλέξιμων άμεσων δαπανών.
- Λοιπές δαπάνες.